Печать
Категория: Занимательные факты о шестиугольниках и шестиугольной архитектуре (и многое другое)
Просмотров: 446

Данная заметка является переводом новостной информации с английского языка. В заметке рассказывается об энергоэффективном комплексе «Сотовый». Комплекс был построен в Словении в 2005 году. Комплекс является социальным жильем для молодых семей и пар. Для ГК «Моносота» информация может быть интересна по той причине, что форма здания напоминает расположение сот в ульях.

***

В Изоле, Словения энергоэффективный комплекс "Сотовый" был построен в 2005 году. Применялась структура, которая похожа на расположение сот в ульях.

Компания Ofis Architects , основанна в Любляне и специализируется в различных областях архитектуры и в социальном жилье. Был разработан комплекс «Сотовый». Его цель состояла в том, чтобы построить очень низкие по стоимости здания для молодых семей и пар.

Комплекс «Сотовый» выиграл первый приз в конкурсе на проектирование двух социальных жилых кварталов. Комплекс «Сотовый» выиграл конкурс по экономическим причинам<…> The entry won the competition for economic reasons and also because of the ratio between gross vs. saleable surface area and the flexibility of the plans.

Участок расположен на промышленной окраине города Изола, на словенском побережье. Блоки располагаются на склоне холма с видом на залив Изола с одной стороны и на окружающие холмы, с другой. 

Плюсы:

      — чтобы обеспечить низкие по стоимости,  недорогие апартаменты для молодых семей

      —  растущий спрос на энергоэффективные здания

Барьеры:

       — ограниченность финансовых ресурсов для инвестиций

Устойчивость

Дизайн делает грамотное использование солнцезащиты и естественной вентиляции для регулирования температуры воздуха в интерьерах круглый год.  Модули выполнены в виде эффективной системы, обеспечивающей затенение и вентиляцию для квартир.  Зимой накапливаемый теплый воздух остается и обеспечивает дополнительное отопление в квартирах.

Ссылка.

 

‘Honeycomb’, energy efficient building complex

 

Labels: Slovenia Construction

 

In Izola, Slovenia an energy efficient building complex, the ‘Honeycomb’ was constructed in 2005, applying a structure that was inspired by the layout of the beehives. Ofis Architects, based in Ljubljana and specialized in various areas of architecture and in social housing designed the complex. The aim was to construct very low budget buildings for young families and couples.

 

The Honeycomb won the first prize in a competition for designing the two social housing blocks. The entry won the competition for economic reasons and also because of the ratio between gross vs. saleable surface area and the flexibility of the plans.

 

The site is situated on the industrial edge of town Izola, on the Slovenian coast. The blocks are laid out on a hillside with a view of Izola Bay on one side and of the surrounding hills on the other. Since the blocks are subject to a Mediterranean climate, outdoor space and shade are important elements in their layout. With one veranda for each apartment, each one had an outdoor space which could be part of the interior as well. So the façade was designed in such a way as to protect the loggias from the sun. To offer views towards the sea even when the blinds are closed semi-transparent angled textile shadings were applied. These cover the verandas as a sun-roof and curtain at the same time.

 

Determinants

 

Drivers:

 

·         to provide low budget apartments for young families

 

·         growing demand for energy efficient buildings

 

Barriers:

 

·         limited financial resources for the investment

 

Sustainability

The design makes smart use of solar shading and natural ventilation to regulate its interiors all year-round. The balcony modules are designed as efficient system providing shading and ventilation for the apartments. The textile elements fixed on the front of the balconies block direct sunlight and accumulate "air buffer" zone. In the summer hot accumulated area behind the shadings is naturally ventilated through perforated side partitions (10 cm holes) of the balconies. In the winter the warm air stays in the area and provides additional heating to the apartments.